Bezowe choinki

Bezowe choinki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    2 szt
  • cukier puder

    140 g
  • sól

    szczypta
  • sok z cytryny

    3 łyżeczki
  • zielony barwnik

  • miód lipowy

  • perełki cukrowe

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bezowe choinki

Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce. Gdy utworzy się mocna piana, zaczynamy dodawać po trochu cukier, miksując po każdej porcji. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny i barwnik (ilość dawkujemy według zaleceń na opakowaniu). Miksujemy do całkowitego połączenia składników. Gotową masą napełniamy szprycę cukierniczą (lub rękaw) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem formując kształt choinki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st. (termoobieg) i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 st. W drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę, by piekarnik został lekko uchylony. Bezy suszymy przez 1,5 godziny, następnie zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostudzenia. Przestudzone ozdabiamy perełkami i śnieżnymi płatkami, używając miodu jak kleju. Gotowe można wstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby miód stwardniał (dzięki temu cukrowe groszki nie odpadną). Szczelnie zamknięte wytrzymają około 2-3 tygodni.
W poszukiwaniu inspiracji
Użyłam cukrowych ozdób w kształcie płatków śniegu i perełek, ale na czubek możecie przykleić cukrowe lub czekoladowe gwiazdki, bezy będą wtedy jeszcze ładniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

IZABELA29 09.12.2015 09:35
smaczne choineczki
foczka-ks 08.12.2015 21:42
fajny pomysł
Ewa Wojtaszko 07.12.2015 11:41
urocze,dla łasuchów idealne
RenataZ-et 07.12.2015 10:37
pyszne i śliczne!
madzialena19 06.12.2015 22:16
ładnie wyglądają
monikaT83 06.12.2015 21:46
jaki fajny pomysł! Choineczki z bezy, to super:)
Małgorzata Pin 06.12.2015 21:12
Ciekawy pomysł,wyglądają apetycznie.
Ada-Gaba 06.12.2015 20:00
bardzo fajny pomysł
agaK. 06.12.2015 19:57
Nie wiadomo czy na to patrzeć czy jeść;)
joannaa24 06.12.2015 19:52
Śliczne są te bezy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat