Bezowa rolada z malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    4 szt.
  • cukier

    125 g
  • ocet

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    5 łyżek
  • śmietana 30%

    250 ml
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • maliny

    120 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 170 bez), blachę o wymiarach 30×20 wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić olejem. Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier nie przerywając ubijania, na końcu dodać 1 łyżeczkę octu, ubijając cały czas. Przełożyć masę na natłuszczony papier , zostawić niewielki odstęp od brzegu z każdej strony, gdyż beza lekko urośnie. Piec 20 minut, na ostatnie 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Gdy beza się piecze ubić na sztywno śmietanę z 1 łyżką cukru, dodać sok z cytryny i wymieszać śmietanę łyżką. Na stole ułożyć czystą ściereczkę kuchenną, którą należy oprószyć 4 łyżkami cukru pudru. Gdy beza jest gotowa, wyjąć ją i ostudzić ok. 10 minut. Odwrócić bezę wyłożyć ją na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę kuchenną, zdjąć delikatnie papier i przełożyć krem obsypując go malinami. Zwinąć ostrożnie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Pokroić roladę w plastry. Udekorować bezę malinami.
Jolanta_P-S
Wbrew pozorom rolada jest bardzo szybka i do tego łatwa w przygotowaniu. Jedynie przy zwijaniu rolady potrzeba trochę sprawności i ostrożności.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.09.2014 18:53
wygląda zjawiskowo :)
Katarzyna34 08.09.2014 18:14
pyszności ......
ada.la 07.09.2014 21:37
wspaniała rolada
joanna30 07.09.2014 20:51
Aż ślinka cieknie na jej widok
DorotaZ 07.09.2014 20:27
Wygląda rewelacyjnie:)
Malinka 07.09.2014 20:25
Cudownie smacznie się prezentuje :)
eliza135 07.09.2014 19:06
pysznie wygląda zjadło by się
elaa 07.09.2014 17:43
Robi wrażenie.
Natalija 07.09.2014 17:30
wygląda cudnie :)
Margo1 07.09.2014 17:03
moja ulubiona

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat