Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowa rolada jogurtowo-rabarbarowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 500 gram
cukier żelujący 2:1 150 gram
białko 4 sztuki
cukier 175 gram
cukier waniliowy 2 opakowania
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
biały ocet winny 1 łyżeczka
jogurt grecki 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowa rolada jogurtowo-rabarbarowa

Rabarbar kroimy na mniej więcej 2 cm kawałki, mieszamy z cukrem żelującym i zostawiamy na 30 minut. Następnie podgrzewamy w garnku aż się rozgotuje. Cały czas mieszamy. Przekładamy do miski i czekamy aż ostygnie. W trakcie stygnięcia mieszamy co jakiś czas.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie porządnie sztywna to po łyżeczce dosypujemy połowę cukru - ciągle ubijając (najlepiej mikserem). Pozostały cukier mieszamy z 1 opakowaniem cukru waniliowego i mąką ziemniaczaną. I znowu po łyżeczce dodajemy do wciąż ubijanej piany. Na koniec dodajemy ocet winny i ubijamy jeszcze przez minutę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią pianę z białka. Wyrównujemy i pieczemy ok. 35 minut w 150 stopniach.
Wyjmujemy z piekarnika i czekamy kilka minut żeby beza przestygła. Na blacie wykładamy arkusz papieru do pieczenia i odwracając blachę do góry nogami wykładamy bezę. Ostrożnie zdejmujemy papier, na którym się beza piekła. Przykrywamy wilgotną ściereczką (na 30-60 minut).

Jogurt mieszamy z 1 opakowaniem cukru waniliowego i smarujemy nim bezowy podkład (zostawiamy z każdego brzegu wolny 1 cm). Na jogurt nakładamy masę rabarbarową. I zawijamy roladę (zaczynając od krótszego boku).

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 30.10.2014 22:27
Zjawiskowa,zjem każdą ilość :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak