Ali

Bezowa rolada jogurtowo-rabarbarowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    500 gram
  • cukier żelujący 2:1

    150 gram
  • białko

    4 sztuki
  • cukier

    175 gram
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • biały ocet winny

    1 łyżeczka
  • jogurt grecki

    300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar kroimy na mniej więcej 2 cm kawałki, mieszamy z cukrem żelującym i zostawiamy na 30 minut. Następnie podgrzewamy w garnku aż się rozgotuje. Cały czas mieszamy. Przekładamy do miski i czekamy aż ostygnie. W trakcie stygnięcia mieszamy co jakiś czas.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie porządnie sztywna to po łyżeczce dosypujemy połowę cukru - ciągle ubijając (najlepiej mikserem). Pozostały cukier mieszamy z 1 opakowaniem cukru waniliowego i mąką ziemniaczaną. I znowu po łyżeczce dodajemy do wciąż ubijanej piany. Na koniec dodajemy ocet winny i ubijamy jeszcze przez minutę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią pianę z białka. Wyrównujemy i pieczemy ok. 35 minut w 150 stopniach.
Wyjmujemy z piekarnika i czekamy kilka minut żeby beza przestygła. Na blacie wykładamy arkusz papieru do pieczenia i odwracając blachę do góry nogami wykładamy bezę. Ostrożnie zdejmujemy papier, na którym się beza piekła. Przykrywamy wilgotną ściereczką (na 30-60 minut).

Jogurt mieszamy z 1 opakowaniem cukru waniliowego i smarujemy nim bezowy podkład (zostawiamy z każdego brzegu wolny 1 cm). Na jogurt nakładamy masę rabarbarową. I zawijamy roladę (zaczynając od krótszego boku).

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 30.10.2014 22:27
Zjawiskowa,zjem każdą ilość :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat