Przepis i sposób przygotowania na: Bezowa rolada jogurtowo-rabarbarowa
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie porządnie sztywna to po łyżeczce dosypujemy połowę cukru - ciągle ubijając (najlepiej mikserem). Pozostały cukier mieszamy z 1 opakowaniem cukru waniliowego i mąką ziemniaczaną. I znowu po łyżeczce dodajemy do wciąż ubijanej piany. Na koniec dodajemy ocet winny i ubijamy jeszcze przez minutę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią pianę z białka. Wyrównujemy i pieczemy ok. 35 minut w 150 stopniach.
Wyjmujemy z piekarnika i czekamy kilka minut żeby beza przestygła. Na blacie wykładamy arkusz papieru do pieczenia i odwracając blachę do góry nogami wykładamy bezę. Ostrożnie zdejmujemy papier, na którym się beza piekła. Przykrywamy wilgotną ściereczką (na 30-60 minut).
Jogurt mieszamy z 1 opakowaniem cukru waniliowego i smarujemy nim bezowy podkład (zostawiamy z każdego brzegu wolny 1 cm). Na jogurt nakładamy masę rabarbarową. I zawijamy roladę (zaczynając od krótszego boku).
Smacznego!