Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezmączne podkarpackie spadziaki miodowe z amarantusa i suski sechlońskiej z karmelizowanym miodowym jabłkiem grójeckim

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziarna amarantusa 1 szkl
woda 2 szkl
banan
śliwki suszone 3
olej rydzowy 1 łyżka
miód spadziowy 4 łyżki
siemię lniane 2 łyżki - mielone
jabłko 2
cukier waniliowy 1 łyżeczka
olej do smażenia
miód pitny 1 kieliszek
mielona trawa cytrynowa 1 łyżeczka
jeżyny
mięta liście
śliwki suszone do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Bezmączne podkarpackie spadziaki miodowe z amarantusa i suski sechlońskiej z karmelizowanym miodowym jabłkiem grójeckim

Amarantus gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do gorących ziaren dodajemy rozgniecionego widelcem banana, siemię lniane oraz olej rydzowy- wyrabiamy na gładką masę. Dosładzamy cukrem waniliowym i 2 łyżkami podkarpackiego miodu spadziowego . Dodajemy drobno posiekaną śliwkę i dokładnie mieszamy. Formujemy małe placuszki i smażymy do dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z jabłkami skarmelizowanymi na miodzie z dodatkiem trójniaku.
Jabłka ze skórką kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki miodu, kiedy zacznie się pienić dodajemy jabłka, trawę cytrynową oraz trójniak. Prażymy do momentu aż jabłka stracą surowość, ale zachowają swoją zwartą konsystencję.
Na talerzu podajemy spadziaki, obok układamy jabłuszka, które dekorujemy suską sechlońską, jeżynami i miętą. Podajemy z miodem spadziowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa 31.07.2014 18:25
Zdecydowanie nie :) , smak będzie zbliżony. Pozdrawiam :)
Christopher 31.07.2014 17:10
Nie wiem czym jestem bardziej zauroczony, wprost epickim tytułem czy resztą. Bardzo podobają mi się Twoje tytuły,tylko gorzej z ich zastosowaniem , trzeba szukać zamienników.Myślę, że za bardzo nie wypaczę nuty smakowej pierwowzoru ,jeżeli użyję jabłka kaszubskiego i śliwki wędzonej kalifornijskiej.
caralajna 31.07.2014 14:23
brzmi fantazyjnie i wygląda smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak