Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezkonkurencyjne cienkie ciasto na pizzę!

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1,75 szkl
drożdże świeże 20 gram
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
woda letnia 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Bezkonkurencyjne cienkie ciasto na pizzę!

Drożdże, połowa wody, cukier i 1-2 łyżki mąki lądują w jednym naczyniu i rozrabiamy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy olej, resztę wody oraz rozczyn i sól i wyrabiamy puszyste ciasto, które nie wymaga ponownego odstawienia do wyrośnięcia. Blaszkę (to przepis na dużą blaszkę, ja na tortownicę robię z połowy podanych składników) smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką lub kaszą manną (będzie bardziej chrupiące). Ciasto rozciągamy od środka do zewnątrz (można też po prostu rozwałkować). Smarujemy sosem (koncentrat pomidorowy, oliwa, zioła prowansalskie, czosnek mielony) i wykładamy dowolne składniki. Pieczemy na niskim poziomie w piekarniku przez ok. 10min w 220st. C.

Moja opcja urozmaicenia:
Kiedy mam więcej żółtego sera, robię ciasto z proporcji na dużą blaszkę i dzielę je na 2 równe części. Kiedy już jedną część wyłożę na blaszkę, nie smaruję sosem, a posypuję serem i przykrywam drugim ciastem. Zlepiam dokładnie brzegi, nakłuwam widelcem i dopiero smaruję sosem.

Druga opcja to przygotowanie ciasta z połowy składników, ale zawinięcie tartego sera w brzegach ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak