Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowy placek ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g bezglutenowej
drożdże świeże 20 g
cukier 3 łyżki
jajko 2 szt
mleko 100 ml
masło 60 g
śliwki 0,5 kg
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowy placek ze śliwkami

W lekko ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i mleko z drożdżami. Wyrabiamy dość długo na gładką masę.

Formujemy placek i układamy na nasmarowanej blaszce. Na wierzchu układamy przekrojone śliwki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, by podwoiło swoją wysokość.

Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.01.2017 10:51
fajny placek
AZgotuj 05.01.2017 10:38
Pięknie wypieczone.
Renata9 04.01.2017 21:54
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak