Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bezglutenowy dyniowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 2,5-3 szklanki
mąka owsiana 1 szklanka
mąka gryczana 1 szklanka
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
orzechy włoskie 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3 szt
olej 0.75 szklanki
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Porada

Można użyć dowolnej mąki bezglutenowej. Ja używam jajek przepiórczych - przelicznik 1 jajko kurze 4 przepiórcze. Ciasto fajnie smakuje polane syropem klonowym.

Przepis i sposób przygotowania na: bezglutenowy dyniowiec

Piekarnik nagrzewamy do temp 160 stopni (termoobieg, bez termoobiegu 180).
Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (będzie to mniej więcej kilogramowy kawałek ze skórką).

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki w jednej misce, w drugie mokre. Zawartość obu misek łączymy ze sobą .

Blaszkę do pieczenia -30x40cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, pieczemy około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 26.10.2014 19:03
świetny przepis!
jola91 26.10.2014 15:50
Super pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak