bezglutenowy dyniowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    2,5-3 szklanki
  • mąka owsiana

    1 szklanka
  • mąka gryczana

    1 szklanka
  • cukier

    0.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • orzechy włoskie

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajko

    3 szt
  • olej

    0.75 szklanki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temp 160 stopni (termoobieg, bez termoobiegu 180).
Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (będzie to mniej więcej kilogramowy kawałek ze skórką).

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki w jednej misce, w drugie mokre. Zawartość obu misek łączymy ze sobą .

Blaszkę do pieczenia -30x40cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, pieczemy około 40 minut.
lee-aa
Można użyć dowolnej mąki bezglutenowej. Ja używam jajek przepiórczych - przelicznik 1 jajko kurze 4 przepiórcze. Ciasto fajnie smakuje polane syropem klonowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 26.10.2014 19:03
świetny przepis!
jola91 26.10.2014 15:50
Super pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat