Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowy chlebek gryczany

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na pyszny i pożywny chlebek bezglutenowy z pełnoziarnistej mąki gryczanej z dodatkiem ziaren słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni i nasion chia. Chlebek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W środku jest delikatny i wilgotny oraz wspaniały w smaku.

Składniki:

Chleb:

mąka gryczana 500 gramów
woda ciepła 550 gramów
siemię lniane 2 łyżki
nasiona chia 2 łyżki
pestki dyni 2 łyżki
słonecznik ziarna 3 łyżki
drożdże suche 8 gramów
cukier trzcinowy 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Dodatki do posypania:

słonecznik ziarna 2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki

Przygotowanie formy:

masło 1 łyżeczka
płatki owsiane 1 łyżka
wiórki kokosowe 1 łyżka

Porada

Chlebek przechowujemy owinięty lnianą ściereczką lub pergaminem.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowy chlebek gryczany

KROK 1.

Pełnoziarnistą mąkę gryczaną wsypujemy do dużej plastikowej miski, dodajemy suche drożdże, cukier trzcinowy, sól i wszystkie ziarna.

Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i dolewamy ciepłą (ale nie wrzącą!) wodę i ponownie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Powstałe ciasto jest dość rzadkie.

Miskę z nim przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.

KROK 2.

Po tym czasie formę smarujemy masłem i obsypujemy ją drobno pokruszonymi płatkami owsianymi oraz wiórkami kokosowymi*, wlewamy wyrośnięte ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-25minut. Przed włożeniem do piekarnika obsypujemy wierzch ziarnami słonecznika i siemienia lnianego.

* Formę możemy obsypać także bezglutenowymi otrębami owsianymi. Polecam jednak płatki oraz wiórki kokosowe, które nadadzą chlebkowi niepowtarzalnego i niesamowitego aromatu.

KROK 3.

Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni  (pieczenie góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 25 minut (w sumie 45 minut) - do suchego patyczka.

Ciasto po upieczeniu od razu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak