Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowy chleb z marchewką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ryżowa 250 g
skrobia ziemniaczana 150 g
mąka 50 g (bezglutenowej)
marchew 2 sztuki
jajko 3
drożdże świeże 25 g
mleko ryżowe 3/4 szkl
cukier 1 łyżka
sól szczypta
olej 3 łyżki
siemię lniane 4 łyżki (mielonego)
wrzątek 1/2 szkl
pestki dyni do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowy chleb z marchewką

Siemię lniane zalewam wrzątkiem, energicznie mieszam i zostawiam do ostudzenia. Kolejno przygotowuje zaczyn. Do ciepłego mleka dodaje cukier, mieszam aż się rozpuści, a następnie dodaje drożdże. Odstawić na kilka minut aby drożdże zaczęły działać.

Do miski wsypuje mąkę, dodaje jajka, marchew,szczyptę soli, olej, drożdże z mlekiem oraz ostudzone siemie lniane. Ciasto chwilę wyrabiam aż będzie gęste i lepkie. Miskę z ciastem przykrywam lnianą ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5h).

Po wyrośnięciu ciasto z miski przekładam do 2 małych keksówek lub 1 dużej podłużnej formy wysmarowanej odrobiną oleju. Formy z chlebem zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190 stopni. Wierzch chleba wygładzam mokrą łyżką i posypuję pestkami dyni, ziarnami słonecznika, siemieniem lub makiem. Chleb piekę 40-50 minut. Po upieczeniu studzę na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 06.11.2015 07:54
bardzo ciekawy przepis:)
Bernadeta1 05.11.2015 20:02
fajny przepis na inny chlebek
mileneczka5 05.11.2015 16:50
apetyczny - i fajny pomysł z ta marchewka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak