Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BEZGLUTENOWE RACUCHY Z JABŁKAMI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka ryżowa 70 g
mąka kukurydziana 50 g
płatki owsiane 40 g
drożdże świeże 12 g
cukier 2 łyzki
jajko 1 szt
mleko 3/4 szkl
jabłko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: BEZGLUTENOWE RACUCHY Z JABŁKAMI

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko podgrzewamy , a następnie 0,5 szklanki mieszamy z pokruszonymi drożdżami i cukrem.

Odstawiamy w ciepłe miejsce , by pracowały.

Mąkę kukurydzianą i ryżową przesiewamy , dodajemy płatki owsiane, zalewamy pozostałym mlekiem i przygotowanymi drożdżami.

Wbijamy jajko , dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min.

Jabłka obieramy , kroimy na małe kawałeczki, a następnie dodajemy do wyrośniętego ciasta.

Rozgrzewamy patelnię ( jeśli mamy teflonową nie musimy używać oleju , a jeśli zwykłą posmarujemy jej dno odrobiną tłuszczu ).

Smażymy z dwóch stron na złoty kolor ( lepiej dłużej , na wolnym ogniu ).

Podajemy z cukrem pudrem!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ostra Na Słodko 25.12.2014 20:20
Pyszne są. W sobotę znów zrobię na Śniadanie :D Po Świętach dieta!
Kolorowa 04.12.2014 19:16
W owsie chyba bywa gluten...?
norweska20 04.12.2014 08:56
zawsze mile widziane
IKrakowianka 03.12.2014 22:23
świetne racuszki
Konczi 03.12.2014 20:49
super wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak