Bezglutenowe placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Placuszki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu, dlatego idealnie nadają się na szybkie śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę, którą można również zapakować do lunch boxa.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 5-6 sztuk:

  • płatki jaglane

    50 g
  • mleko

    50 mililitrów
  • jajko

    1 sztuka

Dodatkowo:

  • żółty ser

    50 g
  • koperek suszony

    1 szczypta
  • natka pietruszki suszona

    1 szczypta
  • sól ziołowa

    3 szczypty

Ponadto:

  • tłuszcz do smażenia

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płatki wymieszać z jajkiem i mlekiem, a następnie całość odstawić na kilka minut, aby płatki odrobinę napęczniały.
Po tym czasie masę wymieszać z żółtym serem - uprzednio pokrojonym w drobniutką kostkę oraz doprawić do smaku.

Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek). 

Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami.
(Na zimno również świetnie smakują.)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 12:18
Ten ciągnący się ser wygląda bardzo zachęcająco:) Dobry pomysł na wykorzystanie płatków jaglanych.
bietka 28.01.2019 20:04
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
Babeczka35 28.01.2019 14:30
Skusiłabym się na takie placuszki :)
Bożena Matuszczyk 28.01.2019 10:17
Porywam na spróbowanie jednego placuszka. Pyszneee.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat