Bezglutenowe placuszki jaglane z nutą pomarańczy i dżemem z rokitnika

Bezglutenowe placuszki jaglane z nutą pomarańczy i dżemem z rokitnika

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kasza jaglana

    1 szklanka
  • woda

    2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • sok z pomarańczy

    5 lyzek
  • skórka pomarańczowa

    1 lyzeczka
  • miód

    1,5 lyzki
  • mąka ziemniaczana

    1 lyzka
  • proszek do pieczenia bezglutenowy

    1 lyzeczka

dodatkowo

  • dżem z rokitnika

    4 lyzki
  • olej kokosowy

    do smazenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kasze jaglaną płuczemy, następnie zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Do kaszy dodajemy jajko, miód, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, sok i startą skórkę z pomarańczy. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z dżemem z rokitnika. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

15.02.2017 14:18
super placuszki :)

mysza75

15.02.2017 13:27
jakie pyszne placuszki

w mojej kuchni

15.02.2017 11:58
pyszne danie do zjedzenia

olkaaa

15.02.2017 10:40
super pomysł

Róża1

15.02.2017 10:02
przepyszne :-)

dodi

15.02.2017 09:56
ale pyszności, mniam

Futka

15.02.2017 09:33
Bardzo smaczne placuszki :)

norweska20

15.02.2017 08:57
apetyczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat