Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe kukurydziane racuszki z jabłkiem.

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 1 sztuka
cukier 2 łyżki
mleko pół szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat na czubek łyżeczki
mąka kukurydziana około 12 kopiastych łyżek

Dodatkowo

olej do smażenia
jabłko 1 sztuka
Cynamon mielony Prymat według uznania

Porada

Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe kukurydziane racuszki z jabłkiem.

Te racuszki są bardzo smaczne i bardzo syte. Można je upiec na podwieczorek. Oprószyłam je cynamonem. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem przez kilka minut. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, a jeżeli będzie zbyt rzadkie dodajemy mąki kukurydzianej.

2. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, następnie kroimy w plasterki.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżkę ciasta, plasterek jabłka i przykrywamy łyżką ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. Racuszki oprószamy mielonym cynamonem i podajemy.

5. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 08.01.2017 22:16
Dziękuję:)
Krystyna32 08.01.2017 14:16
bardzo apetyczne
gosia56 08.01.2017 10:31
na pewno pyszne placuszki;)
Mniam 08.01.2017 09:01
Fajne placuszki, mogą być na śniadanie :)
Babeczka35 08.01.2017 08:15
Dziękuję:)
gusia1000 08.01.2017 00:45
Bardzo dobre.
norweska20 07.01.2017 23:49
smakowity pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak