Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe kluski ze szpinakiem.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, myję i gotuję do miękkości. Szpinak podsmażam na rozgrzanej oliwie, mieszając cały czas. Ziemniaki odcedzam i przeciskam przez praskę jeszcze ciepłe. Następnie dodaję jajko, sól, pieprz, szpinak i wszystko mieszam ze sobą. Do masy ziemniaczanej dodaję stopniowo koncentrat, kiedy masa będzie gęsta przekładam ją na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiam ciasto. Ciasto zagniatam, aż będzie gładkie i elastyczne. Formuję rulony, z których wykrawam kawałki o wielkości 2 cm. Następnie każdą kluskę lekko spłaszczam oprószonym w mące widelcem.
Kluski wrzucam na osolony wrzątek z dodatkiem oliwy. Gotuję przez 1- 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Kluski gotuję partiami, aby się nie posklejały. Wyjmuję łyżką cedzakową.
Smacznego,
*koncentrat mąk Schär 150 g plus do ewentualnego podsypania