Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe kluski ze szpinakiem.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 3 sztuk
szpinak mrożony 8 sztuk
jajko
mąka 150 g
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe kluski ze szpinakiem.

Składniki na 4 porcje ( około 600 g )
Przygotowanie:

Ziemniaki obieram, myję i gotuję do miękkości. Szpinak podsmażam na rozgrzanej oliwie, mieszając cały czas. Ziemniaki odcedzam i przeciskam przez praskę jeszcze ciepłe. Następnie dodaję jajko, sól, pieprz, szpinak i wszystko mieszam ze sobą. Do masy ziemniaczanej dodaję stopniowo koncentrat, kiedy masa będzie gęsta przekładam ją na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiam ciasto. Ciasto zagniatam, aż będzie gładkie i elastyczne. Formuję rulony, z których wykrawam kawałki o wielkości 2 cm. Następnie każdą kluskę lekko spłaszczam oprószonym w mące widelcem.
Kluski wrzucam na osolony wrzątek z dodatkiem oliwy. Gotuję przez 1- 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Kluski gotuję partiami, aby się nie posklejały. Wyjmuję łyżką cedzakową.
Smacznego,
*koncentrat mąk Schär 150 g plus do ewentualnego podsypania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 03.06.2016 16:21
Chętnie bym zjadła :)
ada.la 03.06.2016 13:42
wyglądają pysznie
wwwiolka 03.06.2016 11:28
Bardzo fajny przepis.
Urszula Świeca 03.06.2016 10:23
Smaczne kluseczki.))
Benita 03.06.2016 10:19
smaczne kluseczki
jagoda5913 03.06.2016 09:27
fajne kluski
Internetowa Kuchnia 03.06.2016 09:22
uwielbiam takie ;)
Habibi 03.06.2016 08:31
lubię i robię podobne kluseczki :)
Futka 03.06.2016 08:28
Świetne i smakowite kluseczki :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak