Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe kluseczki jaglane na słodko

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jaglana 3/4 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka kukurydziana 3/4 szklanki
sól szczypta
jogurt naturalny 100 ml
sok z cytryny 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
migdały 2 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe kluseczki jaglane na słodko

Kaszę gotujemy do miękkości w/ g przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Wkładamy do blenera i dokładnie miksujemy na gładką masę.
Następnie przekładamy ją do miski i dodajemy mąki.sól i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Masa będzie kleić się do rąk.
Przekladamy masę na stolnicę oprószoną mąką kukurydzianą i formujemy długi wałek. Kroimy na kluski wielkości ok 3-4 cm.
Kluski wkładamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 min od wypłynięcia.
wykładamy na talerze.
Jogurt mieszamy z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym.
Migdały prażymy na suchej patelni i siekamy.
kluski polewamy jogurtem i posypujemy migdałami, posypujemy odrobiną cynamonu.
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 18.03.2016 14:52
świetny pomysł z migdałami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak