Bezglutenowe ciasto dyniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 szt.
  • cukier

    15 dag
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Starta skórka cytrynowa

    1 sztuka
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • miąższ z dyni

    25 dag
  • alkohol

    1 łyżka
  • lukier

  • cukier puder

    5 dag
  • sok z cytryny

    3-4 łyżki
  • Starta skórka cytrynowa

    odrobina
  • orzechy laskowe

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto
Dynię zetrzeć na grubej tarce i odłożyć. Orzechy wymieszać z cynamonem. Tortownicę średnicy ok. 20 cm delikatnie natłuścić. Nagrzać piekarnik do 200°C.
Krok 2 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać 1-2 łyżki cukru i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puch, dodać sok z cytryny i i startą skórkę i jeszcze raz utrzeć.
Krok 3 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto
Dodać orzechy z cynamonem i wymieszać delikatnie trzepaczką rózgową. Po orzechach dodać dynię, znów wymieszać i dodać alkohol.
Krok 4 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto
Na sam koniec dodać 1/3 piany, wymieszać i dodać resztę. Gotowe ciasto przelać do formy i piec około 45-50 minut. Koniecznie sprawdzić patyczkiem.
Wyjąć ciasto z formy i odłożyć.
Krok 5 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto
Cukier puder wsypać do miski, wlać sok z cytryny i ucierać 2-3 minuty końcówką miksera z płaską nasadką. W razie problemów z rozcieraniem dodać odrobinę soku z cytryny.
Krok 6 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto
Rozsmarować na ciepłym jeszcze cieście i posypać startą skórka z cytryny.
Krok 7 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto
Wystudzić.
Pomyślałam sobie po czasie, że ciasto można by było przełożyć lekkim kremem cytrynowym. Ale to może kiedyś...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
borgia 30.12.2013 08:27
Mam mikser polskiej znanej firmy na literę "Z". Nie wolno nam tu używać marek firm konkurencyjnych... Ale ta końcówka to standardowe wyposażenie tego miksera od wielu lat a nawet dekad, więc w związku z tym mogę i powiedzieć, że wieków ;). Moja pierwsza z lat 80 pasuje do obecnego sprzętu (nazbierało mi się ich kilka przez ten czas) - i nadal doskonale rozciera lukry. Płaski krążek, który nakłada się na jedno z mieszadeł do ucierania.
Anonimowy 25.12.2013 21:32
A ja zupełnie z innej beczki.Zauważyłam że ma Pani końcówkę ucierającą do ucierania masy czy mogę się dowiedzieć jakiej firmy jest Pani mikser?
borgia 20.12.2011 18:20
Zastanawiałam się przez moment, czy nie dodać proszku do pieczenia, ale przez moment zwątpiłam... Teraz już wiem (telefon do odpowiedniej osoby), że w proszek jako proszek jest bezglutenowy, ale aby mieć pewność, że nie ma w nim śladowych ilości lepiej kupić specjalny. Alkohol dodany jest zamiast - powoduje spulchnianie ciasta. Tak kiedyś przeczytałam gdzieś. Co do cukru... pragnę zapewnić, że nie lubię jego nadmiaru i unikam. Być może mniejsza ilość nie zrobi krzywdy ciastu, ale proszę wziąć to na własną odpowiedzialność... :).
zielonamorelka 19.12.2011 23:07
fajne i można przemycic warzywo do dzieciecego menu:D ale wtedy bez alkoholu jednak bym zrobila i troche mneij cukru:D
Jarlin 19.12.2011 22:48
bardzo ciekawe :)
stokrotka 19.12.2011 22:07
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat