Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe ciastka gryczane

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

otręby 100 g(gryczanych lub płatki gryczane
mąka ziemniaczana 50 g
orzechy 40 g (mielone)
pestki dyni 15 g
miód 35 g
jogurt naturalny 100 ml
masło 30 g
jajko 1
sól szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe ciastka gryczane

Kroki postępowania

1
Otręby gryczane lub zmielone płatki gryczane, mąkę ziemniaczaną, sodę i szczyptę soli wrzucam do jednej miski. W pojemniku miele orzechy i dodaje je do miski. Następnie dodaje jogurt, rozpuszczone masło, jajko i miód. Wszystko razem mieszam do uzyskania dość gęstej konsystencji.
Krok 1 - Bezglutenowe ciastka gryczane foto
2
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej maty) i nakładam ciasto łyżka formując ciastka. Przed pieczeniem na ciastkach układam po kilka pestek dyni.
Krok 2 - Bezglutenowe ciastka gryczane foto
3
Ciastka piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu ciastka można posypać odrobiną cukru pudru.
Krok 3 - Bezglutenowe ciastka gryczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak