Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka owsiana
500 gramów -
masło
200 gramów -
woda zimna
3 łyżki -
jabłka
6 sztuk -
cukier trzcinowy
1 szklanka -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Bezglutenowa szarlotka z mąki owsianej
Użyłam mąki bezglutenowej kupionej w specjalistycznym sklepie. Można zrobić z każdą mąką pszenną, żytnią.
Mąkę wyspałam do malaksera, dodałam zimne masło pokrojone w grubą kostkę, łyżkę cukru i zaczęłam mieszać. Kiedy ciasto zaczęło się grudkować dodałam lodowatej wody. Uformowane ciasto przełożyłam na folię aluminiową i włożyłam do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrałam (te nierozpadające się), podzieliłam na ósemki, a ósemki na plasterki. Wsypałam pozostałą część cukru i cynamon.
Połowę ciasta rozwałkowałam do formy, wyłożyłam nim dno i boki, wyłożyłam jabłka, a wierzch przykryłam resztą ciasta. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut.
Komentarze (5)