Bezglutenowa szarlotka z mąki owsianej

Bezglutenowa szarlotka z mąki owsianej

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka owsiana

    500 gramów
  • masło

    200 gramów
  • woda zimna

    3 łyżki
  • jabłka

    6 sztuk
  • cukier trzcinowy

    1 szklanka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bezglutenowa szarlotka z mąki owsianej

Użyłam mąki bezglutenowej kupionej w specjalistycznym sklepie. Można zrobić z każdą mąką pszenną, żytnią.

Mąkę wyspałam do malaksera, dodałam zimne masło pokrojone w grubą kostkę, łyżkę cukru i zaczęłam mieszać. Kiedy ciasto zaczęło się grudkować dodałam lodowatej wody. Uformowane ciasto przełożyłam na folię aluminiową i włożyłam do lodówki na 30 minut. 

Jabłka obrałam (te nierozpadające się), podzieliłam na ósemki, a ósemki na plasterki. Wsypałam pozostałą część cukru i cynamon.

Połowę ciasta rozwałkowałam do formy, wyłożyłam nim dno i boki, wyłożyłam jabłka, a wierzch przykryłam resztą ciasta. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Nat 27.11.2022 10:51
Czy mogę prosić o informację jakiej wielkości foremka na ciasto?
Doradca Smaku 28.11.2022 09:55
Tortownica 26 cm powinna być idealna :)
atort111
atort111 04.01.2017 10:48
bajecznie, smacznie
Wiktoria29 02.01.2017 16:18
na pewno pyszna
Janina 02.01.2017 16:15
Smaczna i zdrowa;))
Konczi 02.01.2017 11:33
ona musi być pyszna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat