Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezdrożdżowe racuchy z jabłkiem.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2% 350 ml
mąka 400 g
jajko 1 sztuka
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy
olej
jabłko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Bezdrożdżowe racuchy z jabłkiem.

Kroki postępowania

1
Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, nie musi być zbyt drobno, ważne, żeby kawałki podsmażonego jabłka były potem widoczne i wyczuwalne w smaku podczas jedzenia racuchów. Łączymy ze sobą mleko, mąkę, jajko,proszek do pieczenia,cukier biały i cukier waniliowy (można dodać inne dodatki, swoje ulubione np. rodzynki, czy cynamon lub wszelakie składniki wedle upodobania. Można także zrezygnować z cukru białego lub zmniejszyć jego dawkę w przypadku chęci ograniczenia kaloryczności posiłku. Do ciasta dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy.
Krok 1 - Bezdrożdżowe racuchy z jabłkiem. foto
2
Rozgrzewamy patelnię z olejem. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy na niedużym ogniu z obu stron. Odsączamy racuchy po usmażeniu z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 2 - Bezdrożdżowe racuchy z jabłkiem. foto
3
Z takiej ilości składników wyszło ich naprawdę dużo. Mimo braku drożdży wyszły puszyste, szybko się je smaży, a smak jest bardzo stosowny na jesienne dni.
Krok 3 - Bezdrożdżowe racuchy z jabłkiem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.03.2014 10:48
dobre racuchy :)
Kuchareczka2 26.01.2013 19:07
smakowite
RenataZ-et 25.11.2012 10:15
coś pysznego....
RenataZ-et 25.11.2012 10:15
coś pysznego....
Botwinka 23.11.2012 18:05
lubię takie racuszki
agnieszka214 23.11.2012 11:05
lubie takei tez takei robie
Juleczka20 23.11.2012 08:03
też robię bez drożdży:) bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak