Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza ze śmietanowym kremem i kiwi

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

beza

białko 4 sztuki
cukier 250 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet 1 łyżka

krem

śmietana kremówka 200 g
żelatyna deserowa 1 łyżeczka

dodatkowo

kiwi
jeżyny
mięta

Przepis i sposób przygotowania na: Beza ze śmietanowym kremem i kiwi

Kroki postępowania

1
1. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru, dalej ubijając. Gdy cukier już się rozpuści dodajemy mąkę i ocet i jeszcze chwile ubijamy.
Dno okrągłej foremki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ubite białka
Krok 1 - Beza ze śmietanowym kremem i kiwi foto
2
2. Bezę pieczemy najpierw w temperaturze 170 stopni przez około 5-10 min, a następnie suszymy ją w temperaturze 100-120 stopni około 90 minut.
Krok 2 - Beza ze śmietanowym kremem i kiwi foto
3
3. Kremówkę ubijamy z żelatyną fix. Przekładamy na gotową i wystudzoną bezę.
Krok 3 - Beza ze śmietanowym kremem i kiwi foto
4
4. Na kremie układamy owoce i dekorujemy miętą. Gotowe!
Krok 4 - Beza ze śmietanowym kremem i kiwi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 09.06.2016 20:22
Pyszny pomysł:)
Grazyna0211 07.06.2016 13:04
smaczny deser
noninka77 06.06.2016 20:08
Pyszności :)
Ola1984 06.06.2016 13:59
Mniam, uwielbiam bezę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak