Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza z truskawkami i pistacjami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 10 szt
cukier puder 200 g
truskawki świeże 500 g
utrwalacz do bitej śmietany 1 łyżka
likier amaretto 50 ml
cynamonu szczypta
kremówka 0,5 schłodzona

Przepis i sposób przygotowania na: Beza z truskawkami i pistacjami

Ubij białka z połową cukru na parze, czyli trzymając miskę nad garnkiem z wrzącą wodą. Gdy piana z białe będzie sztywna, zdejmij ją z pary i ubijaj białka aż do ochłodzenia. Rozsmaruj masę w tortownicy wyłożonej pergaminem. Wstaw na ok 50 min. do piekarnika. Beza ma być z wierzchu chrupiąca, ale w środku miękka.
Ubij śmietanę z resztą cukru i utrwalaczem do bitej śmietany. Kiedy beza będzie całkowicie wystudzona, rozetnij ją na pół. Krążki przełóż bitą śmietaną i pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Skrop bezę amaretto, oprósz cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Posyp pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 12.06.2012 09:28
mniam
Rybciia 25.05.2011 17:27
świetny deserek;)
ziutula
ziutula 24.05.2011 17:14
pyszne do kawki....
malaczarna23 23.05.2011 14:00
super
Kuchareczekjeden 04.04.2011 16:50
świetna taka beza!
tomek18 30.03.2011 13:35
no musi być świetne
jolaxa 22.01.2011 14:42
musi byc smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak