Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • NA BEZĘ:

  • białka

    150 g
  • cukier puder

    150 g
  • cukier kryształ

    150 g
  • Na wierzch:

  • śmietanka

    200 ml 36%
  • cukier puder

    ok. 100 g
  • granat

    2-4 łyżki nasion
  • pomarańcze ekologiczne

    2-3 szt
  • cukier

    100 g
  • wanilia

    1/4 laski
  • liczi

    3-4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem foto
Białka o temp. pokojowej ubić z cukrem pudrem na sztywno używając niskiej lub średniej prędkości miksera, cukier puder dodawać stopniowo;
Do tak ubitej piany z białek dodać cukier kryształ i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników;
Krok 2 - Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem foto
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22-25 cm;
Papier odwrocić na drugą stronę;
Krok 3 - Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem foto
Na narysowany okrąg wyłożyć ubite z cukrem białka;
Piekarnik rozgrzać do 130 stopni, piec bezę 50 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze 2-3 h; Wystudzić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami;
Krok 4 - Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem foto
Pomarańcze obrać ze skórki, zostawić 1/3 ilości skórki odcinając białą cześć ;Z pomarańczy wyciąć fileciki; Z resztek wycisnąć sok;
Sok, fileciki i posiekaną skórkę pomarańczy podsmażyć z cukrem i wanilią kilka-klikanaście minut ( do odparowania soku i zagęszczenia owoców); Schłodzić;
Krok 5 - Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem foto
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem;
Krok 6 - Beza Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem foto
Na bezę wyłożyć warstwę ubitej śmietanki, po czym kolejną warstwę smażonych z wanilią pomarańczy,a na nią kilka kawałków swieżych liczi i ziarna granatu;Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu;
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 22.01.2014 23:36
naprawdę pięknie
ONY_za_kare 19.01.2014 11:39
wspaniały deser
Katarzyna/kate1980 18.01.2014 22:12
o jej jaka śliczna
pawel123 18.01.2014 17:11
moje smaki :-)
krystyna330 18.01.2014 16:37
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat