Przepis i sposób przygotowania na: Beza Pavlova cappuccino z malinami
Kroki postępowania
4 białka
250 g cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (pudrowa)
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka kakao do posypania
300 ml śmietany kremowej 30% lub 36%
maliny do dekoracji
Ubijamy na sztywno białka stopniowo po łyżeczce dodając cukier. Następnie dodajemy mąkę i ocet. Dalej ubijamy na sztywno.
Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy 30 cm, następnie wylewamy masę. Musimy postarać się żeby boki były wyżej, a środek był nieco zagłębiony.
Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Pieczemy około 1,5 godziny. Nasza upieczona beza powinna być krucha na zewnątrz i ciągnąca w środku.