Beza malinowo-jeżynowa

Beza malinowo-jeżynowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Słodki deser do kawy bezowy z dużą ilością malin, jeżyn i kremami z tych owoców. Krem nie słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko, powiedziałabym, że za szybko.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na bezę:

  • białka

    200 mililitrów
  • cukier

    210 gramów
  • ocet winny

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

Składniki na sos jeżynowy:

  • jeżyny

    30 dag
  • śmietana 36%

    250 mililitrów
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • żelatyna

    2 łyżeczki

Składniki na sos malinowy:

  • maliny

    20 dag
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • śmietanka 36%

    250 mililitrów
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka wyjmuję z lodówki wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam je na sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następna porcję cukru po około minucie ubijania. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę ziemniaczaną i mieszam. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 20 cm, wykładam bezę i formuję kopiec. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni góra-dół i wstawiam bezę na 20 minut. Po tym czasie zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze godzinę. Uchylam potem drzwiczki i studzę bezę.

Sos jeżynowy: Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję aż zmiękną. Przecieram przez sitko. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącym soku, odstawiam do lekkiego stężenia do lodówki.Odlewam kilka łyżek do polania bezy. To samo robię z malinami.

Szklankę śmietany przelewam do misy, dodaję galaretkę jeżynową i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż stężeje. Pół szklanki śmietany przelewam do miski dodaję galaretkę malinową i ubijam mikserem. Wstawiam do lodówki. Kremy przekładam do rękawa cukierniczego, ja przełożyłam dwa razem i dekoruje nim kremem. Układam, maliny, jeżyny, mięte. Polewam galaretką jeżynową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat