Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Beza malinowo-jeżynowa

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Słodki deser do kawy bezowy z dużą ilością malin, jeżyn i kremami z tych owoców. Krem nie słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko, powiedziałabym, że za szybko.

Składniki:

Składniki na bezę:

białko
200 mililitrów
cukier
210 gramów
ocet winny
1 łyżka
mąka ziemniaczana
1 łyżka
sól
1 szczypta
Sklep Prymat

Składniki na sos jeżynowy:

jeżyny
30 dag
śmietana 36%
250 mililitrów
sok z cytryny
1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Składniki na sos malinowy:

maliny świeże
20 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
śmietanka 36%
250 mililitrów
sok z cytryny
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Beza malinowo-jeżynowa

Białka wyjmuję z lodówki wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam je na sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następna porcję cukru po około minucie ubijania. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę ziemniaczaną i mieszam. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 20 cm, wykładam bezę i formuję kopiec. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni góra-dół i wstawiam bezę na 20 minut. Po tym czasie zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze godzinę. Uchylam potem drzwiczki i studzę bezę.

Sos jeżynowy: Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję aż zmiękną. Przecieram przez sitko. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącym soku, odstawiam do lekkiego stężenia do lodówki.Odlewam kilka łyżek do polania bezy. To samo robię z malinami.

Szklankę śmietany przelewam do misy, dodaję galaretkę jeżynową i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż stężeje. Pół szklanki śmietany przelewam do miski dodaję galaretkę malinową i ubijam mikserem. Wstawiam do lodówki. Kremy przekładam do rękawa cukierniczego, ja przełożyłam dwa razem i dekoruje nim kremem. Układam, maliny, jeżyny, mięte. Polewam galaretką jeżynową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak