Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Beliaszi

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże
25 g
mleko ciepłe
1 szklanka
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier
1 łyzka
mąka
500 g
olej
mięso mielone
500 g
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Beliaszi

Podgrzać mleko, dodać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut, żeby drożdże „ruszyły”. Dodać do mąki wymieszanej z solą. Zagni miękkie ciasto . W razie potrzeby, dolać trochę wody. Ciasto umieścić w misce wysmarowanej olejem i dobrze przykryć. Odstawić do wyrastania. Podrośnięte ciasto odgazować (uderzyć dłonią , aby opadło) i ponownie przykryć i dać mu podrosnąć. Powtórzyć jeszcze raz odgazowanie i wyrastanie ciasta. Teraz już możemy przystąpić do formowania beliaszi. Z ciasta odrywamy równe porcje wielkości trochę większej niż orzech włoski, i robimy równe kulki. Teraz kulki ciasta rozgniatamy dłonią lub lekko wałkujemy ( nie bardzo cienko). Na każdym placuszku układamy kulkę farszu. Brzegi placuszka podnosimy do góry i ściągamy do środka, zostawiając jednak dziurkę. Przygniatamy dłonią, aby były bardziej płaskie. W głębszej patelni rozgrzewamy olej (ok. 1,5-2 cm) i smażymy beliaszi, wkładając na tłuszcz stroną z dziurką i widocznym farszem. Jak nam się już dobrze zezłocą, obracamy na drugą stronę i dosmażmy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 21.11.2011 23:45
dobre
Nina7 05.08.2011 11:06
Fajna propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak