Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Belgijska pianka czekoladowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleczna czekolada 50 g
gorzka czekolada 50 g
mleko 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op
cukier 5 łyżek
żółtko jajek 3 szt
śmietanka 150 g
śmietan fix 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Belgijska pianka czekoladowa

Mleko zagotować i przestudzić. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, następnie podgrzewając na małym ogniu, rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrami, ucierając, dodawać mleko. Dodać żelatynę, przestudzić. Masę podzielić na pół. Czekolady połamać na kawałki i stopić, dodać do połowy masy, dobrze wymieszać. Kremówkę ubić z fixem, dodać do pozostałej masy. Obie masy schładzać ok. 15 min w lodówce, następnie na przemian wylewać do pucharków. Schładzać co najmniej 3 godz, aż masy całkiem stężeją.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 14.12.2013 12:33
przepyszny deserek
Mniam 14.12.2013 11:04
Bardzo smaczny deserek. Z chęcią bym zjadła.
Patriszja
Patriszja 14.12.2013 09:31
bajecznie wygląda :)
Iwusia 13.12.2013 23:50
pięknie wygląda
Sroczka 13.12.2013 20:04
Ale fajny deser, z chęcią bym zjadła.
Mira85 13.12.2013 19:58
przepięknie podane
sanielcia 13.12.2013 19:44
co za pyszności
patryska76 13.12.2013 17:01
Musi być przepyszna ;-)
anemon 13.12.2013 16:53
Świetny deser, bardzo mi się podoba.
Rossie 13.12.2013 16:44
cudeńko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak