Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Befsztyki gospodarskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 0,50 kg
bułka czerstwa 2 szt.
jajko 2 szt.
cebule 2 szt.
sól
pieprz
olej do smażenia
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Befsztyki gospodarskie

Namoczyć kajzerki, dokładnie wycisnąć w dłoniach, po czym rozetrzeć je przy pomocy widelca.

Wymieszać mięso z żółtkami, kajzerkami, pieprzem oraz solą. Gdyby masa była zbyt sucha można dolać odrobinę zimnej wody. Dokładnie wyrobić jednorodną masę.

Formować okrągłe niezbyt grube befsztyki, obtaczać je w mące.
Rozgrzać olej Wielkopolski, smażyć befsztyki na średnim ogniu, aby nie spaliły się na wierzchu pozostając surowe wewnątrz.

Pod koniec smażenia dodać pokrojone w cienkie piórka cebule i na brzegu patelni podsmażyć je lekko rumieniąc.

Kiedy po nakłuciu befsztyka wycieka zeń białawy sok mięso jest gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak