Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Befsztyk tatarski

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wołowina 200 g
żółtko jajek 2 szt.
cebula biała 1 szt.
ogórek kiszony 2 szt.
sól do smaku
przyprawa w płynie do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka
cebula czerwona 1 szt.
oliwa 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Befsztyk tatarski

Wołowinę (polędwica lub ligawa)oczyścić,umyć,osuszyć i posiekać ostrym nożem jak najdrobniej lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę.Do mięsa dodać sól,pieprz,ostrą paprykę i przyprawę w płynie.Wlać sok z cytryny oraz oliwę/olej,dokładnie wyrobić.Podzielić mięso na dwie okrągłe porcje,położyć na talerzyki i w środku zrobić delikatne wgłębienie.Czerwoną cebulę obrać i ostrym,krótkim nożykiem nacinać w połowie coś w rodzaju litery ''V''.Zdjąć po jednej warstwie i ułożyć na środku mięsa.W cebulowe ''kielichy'' delikatnie włożyć świeże żółtka i oprószyć je papryką.Obok mięsa ułożyć pokrojoną wcześniej cebulę z ogórkami.Podawać z chlebem i masełkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza0823 10.06.2013 22:10
świetnie podane ;P
Monika111 03.01.2013 09:01
Uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak