Bazyliowy sos pesto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bazylia świeża

    1 szklanka liści
  • ząbek czosnku

  • orzeszki piniowe

    1 garść
  • oliwa

    100 ml
  • parmezan starty

    2-3 łyżeczki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Liście bazylii umyć, wrzucić ją do blendera, następnie wrzucić pozostałe składniki: czosnek, orzeszki pinii, tarty parmezan i oliwę z oliwek. Miksować stopniowo delikatnymi obrotami na w miarę gładką masę. Jeśli sos jest za gęsty dodać troszkę więcej oliwy. Dopraw solą do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 25.01.2017 08:55
robię podobny
Margo1 17.12.2016 19:28
chyba takiego nie robiłam
Marta Ryżek-Kalkowska 04.11.2016 21:36
Ja też zaczynam uwielbiać :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat