Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bazyliowy kurczak na butelce

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak (około 1kg) 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
oliwa
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
bazylia 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: bazyliowy kurczak na butelce

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, resztę składników miksujemy w blenderze na gładką masę. Nacieramy kurczaka - ważne - tam gdzie możemy nacieramy pod skórą, nie zapominamy o wnętrzu. Odstawiamy na noc do lodówki.
Nadziewamy kurczaka na butelkę, związujemy mu nogi, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni (termoobieg), po około 15-20 minutach zmniejszamy temperaturę do 140, pieczemy jeszcze przez godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 01.06.2012 13:57
fajny pomysł
jolanta19 01.11.2011 11:28
pycha
ben-ka 04.10.2011 21:29
Już słyszałam o tym pieczeniu na butelce ale sama nie robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak