Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazyliowy dorsz

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 2
limonka
cytryna
mąka
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko
czosnek
Sól czosnkowa jodowana Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bazyliowy dorsz

Kroki postępowania

1
Filety rozmrozić (na dorszu jest zazwyczaj mało lodu). Opłukać, osuszyć ręcznikiem i natrzeć z obu stron sokiem z limonki oraz suszoną bazylią. Odstawić na kilka min pod przykryciem. Następnie natrzeć mąką i pokroić w mniejsze porcje.
Krok 1 - Bazyliowy dorsz foto
2
Jajko rozmącić z mieloną ostrą papryką, solą czosnkową, zwykłą oraz pieprzem kolorowym świeżo zmielonym. Rybę panierować w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z ząbkami czosnku (dla aromatu - uważać, by się nie przypalił).
Krok 2 - Bazyliowy dorsz foto
3
Podawać z kawałkiem cytryny.
Krok 3 - Bazyliowy dorsz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 25.11.2012 22:02
dobry
bietka 25.11.2012 21:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak