Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazyliowe pesto ze słonecznikiem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonecznik ziarna 100 gram
czosnek głowka 1 sztuka
sól do smaku
parmezan starty 1/2 szklanki
bazylia 150 listki
oliwa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bazyliowe pesto ze słonecznikiem

*plus dodatkowa oliwa do wlania do słoiczków

Umyte i osuszone w suszarce do sałaty listki bazylii wkładam do dzbanka blendera, dodaję ziarna słonecznika i przeciśnięty przez praskę czosnek i miksuję. Następnie dodaję tarty parmezan, sól i oliwę i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Nakładam do słoiczków i wlewam warstwę oliwy, dzięki której pesto nie zmienia koloru i bardzo dobrze się przechowuje w lodówce. Ta porcja pesto wystarcza mi na około 14 dni, więc nie wiem czy można je przechowywać dłużej niż dwa tygodnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.01.2014 20:43
muszę wypróbować :)
alaaa 14.09.2012 20:30
ciekawy przepis,ja nigdy nie robiłam
elka4621 10.07.2012 13:52
super przepis
Mati13 13.04.2012 20:00
piękny kolor!
anemon 16.01.2012 09:57
Masz rację Sarenka, łatwo je zrobić i dodatkowo można w ten sposób zagospodarować nadmiar bazylii, który czasami się przytrafi.
Sarenka 15.01.2012 17:54
Zawsze kupuję pesto, zapominając o tym, że jest ono łatwe w przygotowaniu ... i dużo smaczniejsze :]
MAR3STA 28.12.2011 16:17
super
Grazyna0211 28.09.2011 14:06
świetny przepis!
Mariusz10 11.09.2011 21:41
znakomity!
caroline1983 09.09.2011 23:05
pesto jest pyszne, a takie domowe pewnie jeszcze bardziej :)
Magdalena1110 06.09.2011 07:05
super
patusia 06.09.2011 01:10
Świetne :)
ben-ka 05.09.2011 21:12
świetny przepis! na 5+ :)
Dorota59 05.09.2011 21:01
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak