Bazyliowe pesto z ziarnami słonecznika

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bazylia

    6 garści
  • czosnek

    2 ząbki
  • słonecznik łuskany

    50 g
  • oliwa extra vergin

    140 ml
  • parmezan

    40 g
  • sól

  • pieprz czarny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrywamy listki bazylii z gałązek i dokładnie myjemy. Ser ocieramy na tarce o dużych oczkach. bazylie i ser umieszczamy w blenderze razem z czosnkiem i uprażonym słonecznikiem. Dodajemy oliwę i miksujemy na gładka masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat