Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazyliowe orzeźwienie...

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier 15 dag
woda 150 ml
cytryna 1 szt
bazylia 2 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Bazyliowe orzeźwienie...

Kroki postępowania

1
Na letnie upały proponuję orzeźwiający napój z syropem bazyliowym. O bazyliowym syropie z cytryną przeczytałem na blogu "kulinarna mekka". Ja zrobiłem jeszcze wersję z pomarańczą, dla bardziej słodkich smakoszy.
Zagotować wodę z cukrem. Dodać cieniutko obraną skórkę cytryny
(bez albedo) i wlać wyciśnięty sok z tej cytryny Pozostawić na noc.
Następnego dnia syrop przecedzić i gotować na małym ogniu 8min.
Gorący wlać do butelki, ochłodzić i przechowywać w lodówce do 2-ch miesięcy.(Myślę, że zużyjecie go szybciej)
Krok 1 - Bazyliowe orzeźwienie... foto
2
Syrop bazyliowo pomarańczowy przygotowujemy analogicznie jak cytrynowy, tylko bierzemy 1 pomarańczę.
Pamiętamy o dokładnym wyszorowaniu i wyparzeniu cytrusów.

Napój sporządzamy na bazie wody gazowanej dodając 2łyżki syropu i kostki lodu. Ja dodaję kostki lodu z zamrożonymi listkami bazylii.
Krok 2 - Bazyliowe orzeźwienie... foto
3
Do napoju w wersji lux użyć np. włoskiego wina Prosecco Frizzante lub innego półwytrawnego, musującego.

Życzę gorącego lata:))
Krok 3 - Bazyliowe orzeźwienie... foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 14.10.2013 09:54
smaczne to

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak