Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 podwójna sztuka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • bazylia świeża

    1/4 pęczka
  • Grill - przyprawa ziołowa

    wg uznania
  • ser gorgonzola

    100 gram
  • kolendra cała

    1/3 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy

    1/3 łyżeczki
  • rosół drobiowy

    1/2 litra
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • śmietana gęsta

    2 czubate łyżeczki
  • oliwa

  • czosnek

    1 ząbek
  • brokuły

    200 gram
  • musztarda delikatesowa

    3 czubate łyżeczki
  • kalafior

    200 gram
  • rydze

    10 (marynowane)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
Mięso ponacinać tak, żeby utworzyć duże płaty. Folię aluminiową posmarować lekko oliwą. Ułożyć na niej mięso w ten sposób, aby płaty lekko na siebie nachodziły. Mięso oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 2 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
Na mięsie ułożyć listki bazylii.
Krok 3 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
Zwinąć roladę, z wierzchu posypać przyprawą ziołową, zawinąć w folię aluminiową, którą ponakłuwać nożem. Zawiniętą roladę umieścić w garnku do gotowania na parze w części z dziurkami. Do drugiej części z dziurkami włożyć brokuły i kalafior, oprószyć je lekko solą. Przykryć i gotować ok. 0,5 godziny.
Krok 4 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
Na rozgrzaną na patelni oliwę wycisnąć czosnek i zeszklić go. Dodać gorgonzolę i smażyć, aż ser się rozpuści.
Krok 5 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
Stopniowo dolewać połowę rosołu, cały czas mieszając. Do sosu dodać kolendrę, pieprz cytrynowy, śmietanę (ja użyłam 22%) i musztardę. Dokładnie rozmieszać.
Krok 6 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym zimnym rosołem, zagęścić nią sos.
Krok 7 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
Mięso wyjąć z garnka, odwinąć z folii, pokroić w ukośne plastry.
Krok 8 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
Mięso ułożyć na talerzach, polać sosem. Podawać z kalafiorem, brokułami i marynowanymi rydzami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 27.01.2013 22:36
Doskonały przepis. Ślinka cieknie jak się go czyta i ogląda zdjęcia.
Beata61 02.12.2012 20:47
ciekawy przepis
Marlena/Kinia 20.02.2012 14:57
świetne
stokrotka 20.02.2012 13:57
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat