Bażant pieczony z farszem kurkowym podany z młodymi ziemniaczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    15 dag
  • sól do smaku

  • kurki

    30 dag
  • ziemniaki młode

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bażant pieczony z farszem kurkowym podany z młodymi ziemniaczkami foto
Bażanta sprawiamy. Podroby bażancie odkładamy na bok.
Krok 2 - Bażant pieczony z farszem kurkowym podany z młodymi ziemniaczkami foto
Tuszkę bażancią obficie posypujemy solą.
Krok 3 - Bażant pieczony z farszem kurkowym podany z młodymi ziemniaczkami foto
Na suchą patelnię wrzucamy umyte kurki. Gdy puszczą soki dodajemy podroby. Całość smażymy kilka dobrych minut.
Krok 4 - Bażant pieczony z farszem kurkowym podany z młodymi ziemniaczkami foto
Zawartość patelni mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Krok 5 - Bażant pieczony z farszem kurkowym podany z młodymi ziemniaczkami foto
Tak przygotowany farsz nakładamy do środka bażanta.
Krok 6 - Bażant pieczony z farszem kurkowym podany z młodymi ziemniaczkami foto
Świeżą słoninę kroimy w cieniutki plasterki.
Krok 7 - Bażant pieczony z farszem kurkowym podany z młodymi ziemniaczkami foto
Plastrami słoniny obkładamy dokładnie bażanta (możemy następnie obwiązać go nitką, aby słonina nam nie odpadała).
Krok 8 - Bażant pieczony z farszem kurkowym podany z młodymi ziemniaczkami foto
Ziemniaki myjemy, kroimy w ćwiartki i rozsypujemy wokół bażanta na blaszce. Tak przygotowanego bażanta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po włożeniu temperaturę zmniejszamy do 170°C.
Krok 9 - Bażant pieczony z farszem kurkowym podany z młodymi ziemniaczkami foto
Pieczemy przez około godzinę.
Krok 10 - Bażant pieczony z farszem kurkowym podany z młodymi ziemniaczkami foto
Podajemy z farszem, ziemniaczkami oraz żurawiną. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kuklik 13.05.2013 19:29
zdrowe dietetyczne mięsko
pacpaw 28.09.2012 20:18
na bardziej neutralny smak od kaczki, nie jest tak delikatny jak kurczak. To jednak dziczyzna także mięso jest "wychodzone", mocno suche.
misia53 28.09.2012 15:38
a u mnie bażanty po działce chodzą ale nigdy nie chciałam złapać .....chyba szkoda by mi było....
IZABELA29 28.09.2012 09:35
chociaż przybliż nam jak on smakuje bliżej smaku kurczaka czy kaczki czy jeszcze inaczej?
IZABELA29 28.09.2012 09:33
przepysznie ..
ben-ka 28.09.2012 08:26
ho,ho,ho..bażant,rarytas ...tylko pomarzyć mogę:)
Anna169Hosz 19.09.2012 08:10
Idealny bażant, aż dech zapiera:)
pacpaw 13.09.2012 22:28
@Jolanta bażanta bym wiózł aż z Podlasia także surowego chyba ciężko by było dowieść
Jolanta_P-S 13.09.2012 16:46
Mogę wysłać adres do przesyłki bażanta? A może podjedziesz jak przyjedziesz do Czarnkowa na grzyby;)
Beatris 06.09.2012 09:11
Jakże wykwintny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat