Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bawole oko

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka tortowa 0,5 kg
margaryna 250 g
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana gęsta 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
cukier puder 1 łyżka

MASA

żółtko jajek 3 sztuki
mąka ziemniaczana 5 dag
cukier 18 dag
mleko 1,5 szklanki
margaryna 250 g

PONCZ

sok z cytryny 1 owoc
herbata czarna 0,5 szklanki
cukier puder 4 łyżeczki
wódka 1 kieliszek

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

dżem śliwkowy
kakao 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
orzechy włoskie
rodzynki
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Bawole oko

1. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Mąkę przesiać, margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać żółtka, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 0,5 łyżeczki sody. Drugą część (białe ciasto) rozwałkować na grubość około 1,5 cm i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Ciasto ułożone na blaszce posmarować ulubionym dżemem. Część ciasta z dodatkiem kakao rozwałkować i podzielić na 28 kwadratów. Na każdy kwadracik ułożyć posiekane drobno bakalie (orzechy włoskie, migdały i rodzynki), a następnie ścisnąć i uformować w dłoniach kulki. Wszystkie 28 kulek ułożyć na białe ciasto posmarowane dżemem w równych rzędach. Tak przygotowane ciasto i kulki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 45 minut.

3. Podczas pieczenia ciasta należy przygotować masę: Żółtka utrzeć z cukrem. Z mleka odlać 0,5 szklanki i dodać do niego utarte żółtka, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać. Pozostałą cześć mleka podgrzać (nie zagotować) i dodać do niego utartą mieszankę i wszystko mieszać do momentu zgęstnienia. Ostudzić. Ostudzoną masę utrzeć z margaryną*.
* Ucierając dodajemy po łyżce masy.

4. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, nasączyć bakaliowe kulki ponczem przygotowanym z soku z cytryny, herbaty, cukru i alkoholu. Następnie masę rozprowadzić po całym cieście, pamiętając aby wypełniała ona każdą szczelinę. Na sam koniec (opcjonalnie) ciasto można polać czekoladową polewą lub posypać wiórkami z czekolady.
Życzę smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 03.08.2015 14:12
ciekawe ciasto
berys18 03.07.2015 16:10
świetne ciasto i super nazwane
ada.la 27.05.2015 16:39
podoba mi się ten przepis
Norgiusz 16.05.2015 14:59
chetnie wypróbuję przepis ;)
Joanna116 03.02.2015 10:52
Bardzo ciekawy przepis na pyszne ciasto :-).
Klausia 31.01.2015 23:05
lubię takie smakołyki :)
gacopierz23 14.12.2014 23:22
ciekawa nazwa
IZABELA29 11.09.2014 11:09
fajne i to bardzo
halina17 04.09.2014 19:46
Dobre ciasto.
Bernadeta1 04.09.2014 19:38
super przepis
Christopher 04.09.2014 15:28
Podoba mi się to ciasto.Przepis adoptuję.
Gabi44 04.09.2014 14:56
Ciasto rewelacyjne.
gosia56 04.09.2014 13:38
na pewno pyszne ciasto;)
Futka 04.09.2014 13:37
dziękuję ;)
2milutka 04.09.2014 13:12
jakie apetyczne!
bhb8 04.09.2014 12:32
dobry deser :)
dodi 04.09.2014 11:01
same pyszności
Joannasz3190 04.09.2014 10:34
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak