Bawarskie knedle ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka

    30 dag
  • jajka

    3 szt
  • bułka czerstwa

    2 szt
  • boczek wędzony

    10 dag
  • słonina

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane, ciepłe ziemniaki przegnieśc przez praskę, wymieszać z surowymi jajkami, maką, solą i pieprzem. Z ciasta uformować wałek, pokroić na placuszki. Bułkę pokroić w kostkę i podsmazyć na stopionej słoninie. Przestudzone grzanki razem ze skwarkami ułożyć na placuszki ciasta. Formować okrągłe knedle i natychmiast ugotować w osolonej wodzie, wycedzić. Podawać okraszone stopionym boczkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 01.01.2014 11:13
nie jadłam jeszcze,chętnie bym spróbowała bo na pewno smaczne
romanrafal 07.12.2013 09:00
bardzo dobre kluchy
Andysz 02.05.2012 08:30
mniam;)
Iwona51 24.12.2010 07:45
muszę to zrobić
Justyna70 30.11.2010 08:36
pyszne :)
anja3107 19.11.2010 15:53
super
iwa643 19.11.2010 07:10
fajny pomysł
krzyniu1984 14.11.2010 07:52
na pewno smaczne
Monika193 12.11.2010 13:14
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat