Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże 42 g
mleko 1/4 l
cukier 50 g
masło 50 g
szczypta soli
jaja 2 szt
mus śliwkowy lub powidło 1 słoik
orzechy mielone 3 łyżki
morele suszone 3 łyżki
rodzynki 3 łyżki
płatki migdałowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać , przełożyć do miski, zrobić w środku zagłębienie. Wsypać do zagłębienia pokruszone drożdże, wlać mleko i lekko przyprószyć odrobiną mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia. Dodać cukier, masło, 1 jajko i szczyptę soli i zagnieść ciasto. Odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami foto
2
Mus śliwkowy przekładamy do miseczki i dodajemy rodzynki, orzechy mielone, migdały i pokrojone morele. Mieszamy mus z bakaliami.
Krok 2 - Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami foto
3
Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Smarujemy całą powierzchnię musem z bakaliami. Zwijamy w roladę zaczynając od dłuższej strony.
Krok 3 - Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami foto
4
Ostrym nożem przecinamy roladę wzdłuż na 3 części i zaplatamy warkocz.
Krok 4 - Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami foto
5
Wykładamy na papier do pieczenia i dekę i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. 1 żółtko mieszamy z łyżką mleka i smarujemy pędzelkiem warkocz po wierzchu.
Krok 5 - Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami foto
6
Pieczemy ok. 20 min w 180 st. Studzimy i kroimy w plastry.
Krok 6 - Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

quatro 31.10.2013 18:34
Fajna ta drożdżówka.
Ania84 30.10.2013 21:44
na sniadanko lub kolacyjke - wspanialy
w mojej kuchni 30.10.2013 21:42
apetyczne ciasto
joanna30 30.10.2013 21:17
Wspaniały wypiek :)
Agnieszka_B 30.10.2013 21:08
Wygląda fantastycznie!! A ja jestem wielbicielką ciast drożdżowych...
ao_12 30.10.2013 21:04
i do tego szklanka ciepłego mleka, zjadłabym kawałek
Ania84 30.10.2013 20:23
do musu śliwkowego zamiast bakalii można dodać masę marcepanową - też smakuje wyśmienicie
Poison1988 30.10.2013 19:49
wyszedł wspaniały - uwielbiam takie wypieki. :)
malaczarna23 30.10.2013 16:31
uwielbiam takie drożdżowe rozmaitości:)
Monika-twin 30.10.2013 15:26
musi byc pycha
jasiek 30.10.2013 15:21
apetyczne drugie śniadanie
cukiereczek 30.10.2013 14:50
piękny i taki apetyczny
Olga_SK 30.10.2013 13:56
Smakowitości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak