Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami

Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże

    42 g
  • mleko

    1/4 l
  • cukier

    50 g
  • masło

    50 g
  • szczypta soli

  • jaja

    2 szt
  • mus śliwkowy lub powidło

    1 słoik
  • orzechy mielone

    3 łyżki
  • morele suszone

    3 łyżki
  • rodzynki

    3 łyżki
  • płatki migdałowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami foto
Mąkę przesiać , przełożyć do miski, zrobić w środku zagłębienie. Wsypać do zagłębienia pokruszone drożdże, wlać mleko i lekko przyprószyć odrobiną mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia. Dodać cukier, masło, 1 jajko i szczyptę soli i zagnieść ciasto. Odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami foto
Mus śliwkowy przekładamy do miseczki i dodajemy rodzynki, orzechy mielone, migdały i pokrojone morele. Mieszamy mus z bakaliami.
Krok 3 - Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami foto
Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Smarujemy całą powierzchnię musem z bakaliami. Zwijamy w roladę zaczynając od dłuższej strony.
Krok 4 - Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami foto
Ostrym nożem przecinamy roladę wzdłuż na 3 części i zaplatamy warkocz.
Krok 5 - Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami foto
Wykładamy na papier do pieczenia i dekę i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. 1 żółtko mieszamy z łyżką mleka i smarujemy pędzelkiem warkocz po wierzchu.
Krok 6 - Bawarski warkocz drożdżowy z musem śliwkowym i bakaliami foto
Pieczemy ok. 20 min w 180 st. Studzimy i kroimy w plastry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

quatro

31.10.2013 18:34
Fajna ta drożdżówka.

Ania84

30.10.2013 21:44
na sniadanko lub kolacyjke - wspanialy

w mojej kuchni

30.10.2013 21:42
apetyczne ciasto

joanna30

30.10.2013 21:17
Wspaniały wypiek :)

Agnieszka_B

30.10.2013 21:08
Wygląda fantastycznie!! A ja jestem wielbicielką ciast drożdżowych...

ao_12

30.10.2013 21:04
i do tego szklanka ciepłego mleka, zjadłabym kawałek

Ania84

30.10.2013 20:23
do musu śliwkowego zamiast bakalii można dodać masę marcepanową - też smakuje wyśmienicie

Poison1988

30.10.2013 19:49
wyszedł wspaniały - uwielbiam takie wypieki. :)

malaczarna23

30.10.2013 16:31
uwielbiam takie drożdżowe rozmaitości:)

Monika-twin

30.10.2013 15:26
musi byc pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat