Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bawarski tort pomarańczowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąki tortowej 1 szklanka
proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
mleko
ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka
starta skórka z pomarańczy
miękkiego masła 5 i 1/2 łyżki
cukru 2/3 szklanki
soli 1 szczypta
pomarańcze w syropie
duże słodkie pomarańcze 2 szt
cukru 1 szklanka
krem bawarski
mleko 2 szklanki
śmietany 2 szklanki 18 proc
wanilii 1 laska
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukru 1 i 1/4 szklanki
żółtek 8 szt
śmietany kremówki 2 szklanki
likieru pomarańczowego 4 łyżki
posiekanych pomarańczy z syrop 2 łyżki
zimnej wody 3 łyżki
białko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bawarski tort pomarańczowy

Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Natłuścić i wysypać mąką okrągłą formę o średnicy 20cm. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać za pomocą trzepaczki białko, mleko, ekstarakt waniliowy i skórkę pomarańczową. Utrzeć masło z cukrem, aż będzie puszyste. Mieszać i dodawać do masła suche składniki na przemian z mleczną mieszaniną, zaczynając i kończąc na mące. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec przez 30 minut. Sprawdzić szpikulcem, czy ciasto jest suche. Po 10 minutach wyjąć je z formy, położyć na metalowej kratce i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Pomarańcze w syropie:
Pokroićpomarańcze w cienkie plastry nożem o ząbkowanym ostrzu i blanszować przez minutę w gotującej się wodzie. Wyjąć plastry, zlać wodę, zasypać cukrem i zalać szklanką czystej wody. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut pilnując, żeby plastry się nie rozpadły. Osączyć plastry, przełożyć je na duży talerz i zachować część syropu do posmarowania ciasta.
Krem:
Podgrzać w rondlu mleko i śmietanę z miąższem waniliowym i skórką pomarańczy. Zmieszać w miseczce żelatynę z 3 łyżkami zimnej wody, żeby zmiękła. W oddzielnej misce ubić żółtka z cukrem. Powoli dodawać do żółtek gorącą mleczną mieszaninę, stale mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Przelać krem do rondla i mieszając stale drewnianą łyżką podgrzewać na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przecedzić i zmieszać z żelatyną. Ostudzić i schłodzić krem do temperatury nieco niższej niż pokojowa (ok.1 godziny). Ubić śmietanę, dodać do niej likier i posiekane plasterki pomarańczy. Dodać śmietanę do kremu w 3 porcjach, mieszając.
Wyłożyć tortownicę o średnicy 25 cm plastikową folią. Starannie wyłożyć dno i boki formy plastrami pomarańczy. Zalać kremem jajeczno-śmietankowym. Położyć na kremie upieczony spód z ciasta, płaską powierzchnią do góry. Delikatnie docisnąć, żeby lekko zapadł się w kremie. Za pomocą pędzla posmarować spód syropem pomarańczowym. Zawinąć brzegi folii, żeby okryć całe ciasto i wstawić tort do lodówki na 6 godzin.
Przed podaniem odwinąć folię, odwrócić formę do góry dnem i położyć na talerzu lub paterze. Zdjąć formę i folię z tortu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 15.12.2012 00:53
rewelacja takie ciasto,ale mi chyba takie by nie wyszła PYCHOTA!!
BeataJ 19.07.2012 22:42
Nie jest aż tak strasznie z tą pracą, jak wygląda ... a smak niesamowity :)
Renata22 19.07.2012 22:40
sporo pracy przy nim, ale wygląd i z pewnością smak rekompensują wkład pracy ;) wyglada uroczo!!! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak