Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron
1 opakowanie -
wątróbka drobiowa
500 gram -
boczek wędzony
100 gram -
cebula biała
1 szt -
czosnek ząbki
2 szt -
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki -
białe wino
1 szklanka -
pomidory
3 szt -
cebula czerwona
1 szt -
oregano
1 garść -
parmezan starty
1/2 szklanki -
sól i pieprz
-
oliwa
Przepis i sposób przygotowania Bavette z wątróbką i pomidorami
Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej przez 2 minuty posiekaną w drobną kostkę białą cebulę i czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem lekko się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę boczek – smażymy 3-4 minuty aż boczek i cebula lekko się zarumienią. Dodajemy posiekaną wątróbkę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy wino i dusimy wszystko 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Pomidory kroimy w kostkę i ćwiartki. Czerwoną cebulę w drobną kostkę.
Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem dodajmy pokrojone pomidory i czerwoną cebulę, starty ser, posiekane oregano – wszystko starannie mieszamy. Makaron oprószamy jeszcze raz solą i pieprzem, polewamy oliwą i serwujemy, smacznego :D
Komentarze (1)