Bavette z wątróbką i pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    1 opakowanie
  • wątróbka drobiowa

    500 gram
  • boczek wędzony

    100 gram
  • cebula biała

    1 szt
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • białe wino

    1 szklanka
  • pomidory

    3 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • oregano

    1 garść
  • parmezan starty

    1/2 szklanki
  • sól i pieprz

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej przez 2 minuty posiekaną w drobną kostkę białą cebulę i czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem lekko się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę boczek – smażymy 3-4 minuty aż boczek i cebula lekko się zarumienią. Dodajemy posiekaną wątróbkę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy wino i dusimy wszystko 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.

Pomidory kroimy w kostkę i ćwiartki. Czerwoną cebulę w drobną kostkę.

Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem dodajmy pokrojone pomidory i czerwoną cebulę, starty ser, posiekane oregano – wszystko starannie mieszamy. Makaron oprószamy jeszcze raz solą i pieprzem, polewamy oliwą i serwujemy, smacznego :D

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 30.06.2017 22:48
Dobre danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat