Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bavette z wątróbką i pomidorami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 1 opakowanie
wątróbka drobiowa 500 gram
boczek wędzony 100 gram
cebula biała 1 szt
czosnek ząbki 2 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
białe wino 1 szklanka
pomidory 3 szt
cebula czerwona 1 szt
oregano 1 garść
parmezan starty 1/2 szklanki
sól i pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Bavette z wątróbką i pomidorami

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej przez 2 minuty posiekaną w drobną kostkę białą cebulę i czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem lekko się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę boczek – smażymy 3-4 minuty aż boczek i cebula lekko się zarumienią. Dodajemy posiekaną wątróbkę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy wino i dusimy wszystko 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.

Pomidory kroimy w kostkę i ćwiartki. Czerwoną cebulę w drobną kostkę.

Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem dodajmy pokrojone pomidory i czerwoną cebulę, starty ser, posiekane oregano – wszystko starannie mieszamy. Makaron oprószamy jeszcze raz solą i pieprzem, polewamy oliwą i serwujemy, smacznego :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 30.06.2017 22:48
Dobre danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak