Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Bavette z wątróbką i pomidorami

5.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron
1 opakowanie
wątróbka drobiowa
500 gram
boczek wędzony
100 gram
cebula biała
1 szt
czosnek ząbki
2 szt
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki
białe wino
1 szklanka
pomidory
3 szt
cebula czerwona
1 szt
oregano
1 garść
Sklep Prymat
parmezan starty
1/2 szklanki
sól i pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Bavette z wątróbką i pomidorami

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej przez 2 minuty posiekaną w drobną kostkę białą cebulę i czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem lekko się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę boczek – smażymy 3-4 minuty aż boczek i cebula lekko się zarumienią. Dodajemy posiekaną wątróbkę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy wino i dusimy wszystko 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.

Pomidory kroimy w kostkę i ćwiartki. Czerwoną cebulę w drobną kostkę.

Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem dodajmy pokrojone pomidory i czerwoną cebulę, starty ser, posiekane oregano – wszystko starannie mieszamy. Makaron oprószamy jeszcze raz solą i pieprzem, polewamy oliwą i serwujemy, smacznego :D

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 30.06.2017 22:48
Dobre danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak