Bavette z owocami morza zapiekane w folii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

makaron

  • Bavette

    400 gramów

sos

  • kalmary

    200 gramów
  • krewetki

    100 gramów
  • małże

    200 gramów
  • przecier pomidorowy

    125 mililitrów
  • posiekana pietruszka

    1 łyżka
  • oliwa

    4 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.

2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.

3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.

4. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.
Makaron koniecznie z pszenicy durum i wody. Niczego więcej. Gotuj go bez dodawania oliwy i nie przelewaj zimną wodą. Makaron wysokiej jakości nie skleja się.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat