Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bavette z owocami morza zapiekane w folii

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron

Bavette 400 gramów

sos

kalmary 200 gramów
krewetki 100 gramów
małże 200 gramów
przecier pomidorowy 125 mililitrów
posiekana pietruszka 1 łyżka
oliwa 4 łyżki
ząbek czosnku 1 sztuka

Porada

Makaron koniecznie z pszenicy durum i wody. Niczego więcej. Gotuj go bez dodawania oliwy i nie przelewaj zimną wodą. Makaron wysokiej jakości nie skleja się.

Przepis i sposób przygotowania na: Bavette z owocami morza zapiekane w folii

1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.

2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.

3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.

4. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak