Batoniki z masła orzechowego/Peanut butter bars

Batoniki z masła orzechowego/Peanut butter bars

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Batoniki są bardzo proste w przygotowaniu, a smakiem z pewnością zachwycą niejednego miłośnika orzechów, ale i nie tylko. Dosłownie rozpływają się w ustach.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm, batoniki:

  • masło 82%

    100 gramów
  • masło orzechowe

    250 gramów
  • cukier puder

    250 gramów
  • herbatniki

    150 gramów

Polewa:

  • gorzka czekolada

    100 gramów
  • masło orzechowe

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masa:

Roztopione masło wymieszać z cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

Następnie dodać masło orzechowe oraz uprzednio pokruszone herbatniki. Całość dokładnie zmiksować do połączenia się składników.

Gotową masę umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia i lekko schłodzić w lodówce.

Polewa:

Po tym czasie przygotować polewę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć z łyżką masła orzechowego.

Polewę równomiernie rozprowadzić na wierzchu masy orzechowej i blaszkę ponownie wstawić do lodówki - na minimum 2-3 godziny.
(Ja dodatkowo wierzch batoników z jeszcze płynną polewą posypałam chrupiącymi kuleczkami czekoladowymi.)

Schłodzoną masę należy pokroić na kawałki przypominające batoniki.

Diana Rusiłowicz
Batoniki nie są zbyt słodkie i spokojnie można dodać więcej cukru pudru, ale radzę nie zmniejszać jego ilości, ponieważ cukier w tym przypadku spaja masę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

18.08.2018 15:19
Pysznosci.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat