Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm, batoniki:
-
masło 82%
100 gramów -
masło orzechowe
250 gramów -
cukier puder
250 gramów -
herbatniki
150 gramów
Polewa:
-
gorzka czekolada
100 gramów -
masło orzechowe
1 łyżka
Sposób przygotowania
Masa:
Roztopione masło wymieszać z cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Następnie dodać masło orzechowe oraz uprzednio pokruszone herbatniki. Całość dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
Gotową masę umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia i lekko schłodzić w lodówce.
Polewa:
Po tym czasie przygotować polewę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć z łyżką masła orzechowego.
Polewę równomiernie rozprowadzić na wierzchu masy orzechowej i blaszkę ponownie wstawić do lodówki - na minimum 2-3 godziny.
(Ja dodatkowo wierzch batoników z jeszcze płynną polewą posypałam chrupiącymi kuleczkami czekoladowymi.)
Schłodzoną masę należy pokroić na kawałki przypominające batoniki.
Batoniki nie są zbyt słodkie i spokojnie można dodać więcej cukru pudru, ale radzę nie zmniejszać jego ilości, ponieważ cukier w tym przypadku spaja masę.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się