Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki z masła orzechowego/Peanut butter bars

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Batoniki są bardzo proste w przygotowaniu, a smakiem z pewnością zachwycą niejednego miłośnika orzechów, ale i nie tylko. Dosłownie rozpływają się w ustach.

Składniki:

Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm, batoniki:

masło 82% 100 gramów
masło orzechowe 250 gramów
cukier puder 250 gramów
herbatniki 150 gramów

Polewa:

gorzka czekolada 100 gramów
masło orzechowe 1 łyżka

Porada

Batoniki nie są zbyt słodkie i spokojnie można dodać więcej cukru pudru, ale radzę nie zmniejszać jego ilości, ponieważ cukier w tym przypadku spaja masę.

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki z masła orzechowego/Peanut butter bars

Masa:

Roztopione masło wymieszać z cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

Następnie dodać masło orzechowe oraz uprzednio pokruszone herbatniki. Całość dokładnie zmiksować do połączenia się składników.

Gotową masę umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia i lekko schłodzić w lodówce.

Polewa:

Po tym czasie przygotować polewę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć z łyżką masła orzechowego.

Polewę równomiernie rozprowadzić na wierzchu masy orzechowej i blaszkę ponownie wstawić do lodówki - na minimum 2-3 godziny.
(Ja dodatkowo wierzch batoników z jeszcze płynną polewą posypałam chrupiącymi kuleczkami czekoladowymi.)

Schłodzoną masę należy pokroić na kawałki przypominające batoniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.08.2018 15:19
Pysznosci.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak