Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
gryka ekspandowana
1 szklanka -
daktyle suszone
0,5 szklanki -
orzeszki ziemne
1/4 szklanki -
masło orzechowe
3 łyżki -
czekolada gorzka
100 gram
Sposób przygotowania
W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. grykę, mus z daktyli, orzeszki i masło orzechowe, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Zwilżoną w zimnej wodzie dłonią, formujemy z masy batoniki, długości mniej więcej 8-9cm. Uformowane wkładamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie kiedy batoniki się chłodzą, w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Batoniki wyciągamy z lodówki, oblewamy obficie czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Grykę ekspandowaną można zastąpić preparowanym ryżem.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się