Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki z gryki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gryka ekspandowana 1 szklanka
daktyle suszone 0,5 szklanki
orzeszki ziemne 1/4 szklanki
masło orzechowe 3 łyżki
czekolada gorzka 100 gram

Porada

Grykę ekspandowaną można zastąpić preparowanym ryżem.

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki z gryki

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie, wylewamy z daktyli większość wody i rozdrabniamy je na gładką masę z odrobiną wody, w której się moczyły.

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. grykę, mus z daktyli, orzeszki i masło orzechowe, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Zwilżoną w zimnej wodzie dłonią, formujemy z masy batoniki, długości mniej więcej 8-9cm. Uformowane wkładamy do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie kiedy batoniki się chłodzą, w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Batoniki wyciągamy z lodówki, oblewamy obficie czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia polewy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak