Batoniki z gryki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gryka ekspandowana

    1 szklanka
  • daktyle suszone

    0,5 szklanki
  • orzeszki ziemne

    1/4 szklanki
  • masło orzechowe

    3 łyżki
  • czekolada gorzka

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie, wylewamy z daktyli większość wody i rozdrabniamy je na gładką masę z odrobiną wody, w której się moczyły.

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. grykę, mus z daktyli, orzeszki i masło orzechowe, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Zwilżoną w zimnej wodzie dłonią, formujemy z masy batoniki, długości mniej więcej 8-9cm. Uformowane wkładamy do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie kiedy batoniki się chłodzą, w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Batoniki wyciągamy z lodówki, oblewamy obficie czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
NiePieprz.pl
Grykę ekspandowaną można zastąpić preparowanym ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat