Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki owsiane z dodatkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Forma o wymiarach około 22 x 26 cm

masło 150 gram
cukier 80 gram
miód płynny 50 gram
syrop klonowy 50 gram
otręby owsiane 250 gram
wiórki kokosowe 50 gram
pestki dyni 25 gram
pestki słonecznika 25 gram
suszone owoce 80 gram

Dodatkowo

jabłka suszone 10 plastrów

Porada

Batoniki te to doskonałe źródło energii, które kusi pysznym smakiem oraz aromatem nie do opisania. Są słodkie, chrupiące, choć lekko miękkie i żeby nie cukier - uznałabym, że także zdrowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki owsiane z dodatkami

Na głębokiej patelni (uw. w rondelku) rozpuścić masło, cukier, miód oraz syrop klonowy.
Następnie dodać resztę składników i całość porządnie wymieszać.
(Wszystko powinno być dokładnie połączone.)
Masę przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (i najlepiej wysmarowanej masłem).
Wierzch wyrównać, a na końcu ułożyć krążki jabłek, które należy delikatnie docisnąć.
Blachę wstawić do piekarnika (rozgrzanego!) i piec około 20-25 minut w 180 stopniach.
(Do momentu zarumienienia się wierzchu i pojawienia się efektu lekkiego bulgotania - przy brzegach.)
Dopiero po ostygnięciu pokroić na mniejsze kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 18:36
super batony.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak