Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki owsiane w czekoladzie

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 180 g
otręby owsiane 10 g
wiórki kokosowe 20 g
sezam 30 g
migdały 30 g
orzechy laskowe 30 g
popping z amarantusa 30 g
suszona morele 100 g
masło 80 g
miód 100 g
cukier 20 g
gorzka czekolada 100 g
skórka z pomarańczy 1 szt
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki owsiane w czekoladzie

Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.

Wraz z płatkami, otrębami, sezamem i wiórkami kokosowymi prażymy je na suchej patelni przez około 7-8 minut aż całość będzie ładnie pachnieć.

Następnie mieszamy z poppingiem z amarantusa, z żurawiną oraz z pokrojoną na mniejsze kawałki morelą.

W garnuszku roztapiamy masło wraz z miodem i cukrem.

Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i gotujemy ok 2 minuty.

Zalewamy tym naszą mieszankę.

Mieszamy i wykładamy na blachę tak aby nie było zbyt cienkie użyłam 22 x 33 cm jednak nie zapełniłam całej).

Wilgotną dłonią dobrze dociskamy aby całość byłą bardziej zwarta.

Blachę wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Po tym czasie kroimy na batoniki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze skórką pomarańczową.

Na każdego batonika nakłądamy po łyżeczce czekolady.

Rozsmarowujemy ją i ponownie wkładamy do lodówki aż zastygnie.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 16.11.2012 15:49
wow extra
aisoglam 31.10.2012 19:03
Fajny pomysł na batony.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak