Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki owsiane (bez pieczenia)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 240 g
otręby owsiane 40 g
miód 120 g
masło 60 g
wiórki kokosowe 40 g
orzechy 30 g zmielone
czekolada mleczna 4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki owsiane (bez pieczenia)

Krok 1
Płatki owsiane opcjonalnie można podprażyć wcześniej parę minut na suchej patelni aby były później fajnie chrupiące- u mnie zostało to pominięte. Wszystkie sypkie składniki mieszamy za pomocą łyżki z rozpuszczonym masłem, miodem. Masa ma być bardzo gęsta, zwarta, gdy będzie zbyt sypka to trzeba dodać odrobinę więcej miodu aby ją zlepić.
Krok 2
Przekładamy masę do keksówki (aby się później łatwiej kroiło). Ugniatamy bardzo porządnie łyżką aby je jak najmocniej złączyć- gdy za słabo je ugnieciesz to później po rozkrojeniu będą sypkie, rozwalały się w rękach po ukrojeniu. Przygotowujemy obie polewy (można to pominąć), czyli rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej z mlekiem lub po prostu w mikrofali. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc lecz w sumie wystarczy min. 2 godziny lub gdy już bardzo Ci się spieszy to na 30 min do zamrażalnika. Gdy zdecydujesz się na polewę to polecam chłodzić batoniki te dwie godziny, polać je czekoladami i później znowu do lodówki aby czekolada stwardniała. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anetaM18 17.02.2017 20:41
Do tego przszepisu dodatkowo możemy dodać • polewa mleczna: 3-5 kostek mlecznej czekolady z 1-2 łyżkami mleka • polewa z białej czekolady: 3-5 kostek białej czekolady z 1-2 łyżkami mleka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak