Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki na wynos

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Najlepsze zdrowe batoniki to idealne drugie śniadanie do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Składniki:

batoniki

płatki owsiane 80 g
białko 2 szt.
orzechy siekane 50 g
sezam 2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
żurawina suszona 100 g
miód 25 g
pestki słonecznika 30 g
rodzynki 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki na wynos

Płatki owsiane należy zalać wrzątkiem, tak aby były przykryte i odstawić do namoczenia. Następnie do płatków owsianych dodajemy miód. Jeśli miód jest skrystalizowany to rozpuszczamy go w kąpieli wodnej. W dalszej kolejności dodajemy do naszej masy orzechy (rodzaj orzechów wybieramy według własnych preferencji) drobno pokrojone, rodzynki, żurawinę, sezam, siemię lniane i pestki słonecznika. W osobnej misce obijamy białka jaj. Gdy masa z białek jest sztywna delikatnie dodajemy ją do wcześniej wymieszanych składników. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy wcześniej przygotowaną masę, którą delikatnie ugniatamy, aby batoniki były zwarte i nie rozpadały się. Gotową masę wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Batoniki pieczemy ok. 30 min. Po upieczeniu studzimy i kroimy w prostokąty.
Batoniki możemy zapakować do pudełka i zabrać ze sobą gdziekolwiek chcemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak