Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki a'la müsli z płatkami owsianymi i bakaliami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 200 g
otręby owsiane 50 g
zarodki pszenne 2 łyżki
sezam 50 g
migdały 70 g
orzechy włoskie 50 g
rodzynki 50 g
wiórki kokosowe 75 g
mleko skondensowane 1 puszka
miód gryczany 1 łyżka
żurawina
orzechy arachidowe 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki a'la müsli z płatkami owsianymi i bakaliami

Mleko otworzyć i rozgrzać w kąpieli wodnej, przelać do sporej miski, dodać miód gryczany.
Orzechy i migdały posiekać (jeśli używamy płatków migdałowych - zostawiamy je w całości) - dodać do mleka razem z żurawiną, sezamem, wiórkami i rodzynkami.
Dosypać płatki owsiane wymieszane z otrębami i zarodkami pszennymi.
Masę wyłożyć do szerokiej prostokątnej blaszki wyścielonej woskowanym papierem do pieczenia, ugnieść lekko i wstawić do piekarnika nagrzanego do 125-130*C na godzinę - z termoobiegiem.
Jeśli wierzch się zbyt szybko rumieni należy przykryć blaszkę arkuszem papieru do pieczenia.

Po upieczeniu pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie pokroić w niewielkie sztabki.
Kiedy całość zupełnie ostygnie - przełożyć do szczelnej puszki lub słoja.
Można też część batoników polać stopioną czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 27.08.2012 13:42
super zdrowa przekonska
romanrafal
romanrafal 11.08.2012 09:12
rewelacja
Habibi 21.07.2012 21:02
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
artur7 21.07.2012 10:22
mniam
Gabriela8 28.06.2012 11:31
muszę takie zrobić?
daria2911 28.06.2012 09:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak