Bataty pieczone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    2 szt.
  • ząbki czosnku

    4 szt.
  • Rozmaryn suszony Prymat

    2 łyżki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • oliwa

    2 - 3 łyżki
  • sól

  • Papryka słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Bataty dokładnie umyć, jeśli mają niezbyt ładną skórkę to obrać je z niej, gdy zaś skórka jest jędrna i bez widocznych skaz to tylko umyć i osuszyć.
Bataty pokroić wzdłuż na niezbyt cienkie frytki, takie o grubości 1 x 1 cm.
Do pokrojonych batatów dodać rozmaryn, tymianek, oliwę, sok z cytryny i delikatnie posypać solą. Wszystko wymieszać tak, aby każda frytka była pokryta oliwą i przyprawami.

2. Przyprawione bataty wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania.
Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają).

3. W czasie pieczenia po kuchni unosi się cudowny lekko słodkawy, ziołowy zapach pieczonych batatów.
Takie frytki najlepiej smakują same w sobie, ewentualnie zanurzane w jogurcie naturalnym lub w łagodnym majonezie, zbyt intensywny sos przytłumi słodki smak batatów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jajadzia 25.06.2017 13:57
Dziś zrobiłam do piersi z kurczaka i surówki z kapusty pekińskiej,która miała lekko winny smak i słodkie bataty rozpływały się w ustach.Przepyszne
Marcepanowy kącik 17.03.2017 18:49
z tymiankiem , mniamm :)
jagoda5913 16.03.2017 13:25
fajny pomysł
ilka01 16.03.2017 12:13
uwielbiam :)
Ola1984 16.03.2017 10:01
Bardzo lubię takie "frytki" z batatów :)
jan_mag 16.03.2017 09:30
Zdrowa alternatywa dla frytek
Megg 15.03.2017 23:02
pychotka :-)
Renataj 15.03.2017 23:01
Apetyczne te frytki:)
Konczi 15.03.2017 19:33
pysznie wyglądają
bertpvd 15.03.2017 19:20
Pyszne bataty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat